Прочетено – харесано, коментирано…

[19-02-2012]
http://novatv.bg/news/view/2012/02/16/27013/Учени-измериха-силата-на-любовта/
[22-08-2011]
Как естонците се научиха да ходят по вода
За 20 години Естония смени 3 валути, наложи модата на плоския данък и стана символ на е-революцията
Юлиана Бончева

[05-08-2011]
http://books.tr200.ru/v.php?id=820454
Как изглежда Яшу, литературен герой.

Русский словарь

http://ru.wiktionary.org/wiki/скудный

Това се нуждае от още четене:
http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/07/28/1130650_oruel_otvud_fiordite/

[09-07-2011]

Труп, или войната продължава?

[26-06-2011]

Marin

Pink Floyd – нови записи от тайни архиви

На Боби една от постоянните страници за четене.

[05-11-2010]
Ако животът ви е тъжен, може пък заплатата да ви е смешна, както казват мъдрите хора.
Цитат.
[06-08-2010]
Неправенето
Научете детето си да се вглежда във вътрешния си свят

Съблазнявани непрекъснато от външния свят, децата се разпиляват все повече и повече, което ги прави по–малко самостоятелни. Какво е решението? Да ги научим да съграждат вътрешния си свят, „своята тайна градина“, както казват французите. Затова обаче е нужно да отделяме време да обясняваме света на децата си.
Хиперстимулираните деца

Деца, боравещи непрекъснато с дистанционното, сменящи програмите на телевизора, взряни в екрана на компютъра, са малки консуматори в голямото ни консуматорско общество. Те се отегчават бързо от всичко.
Децата, още от раждането си, са хиперстимулирани от загрижените за развитието им родители. Затова от малки са претрупани със занимания. „По–голямата част от тях днес живеят извън самите себе си – както в училище, така и в къщи. Те минават от една дейност на друга, без повече да се връщат на нея. Това не спомага да изградят вътрешния си свят.“ Такава е тъжната констатация на швейцарския педагог и философ Жак дьо Кулон. Той е обезпокоен от последиците на наблюдавания феномен. Според него, все повече деца и младежи не успяват да се съсредоточат. По–страшни са различните им зависимости. Ако детето зависи прекалено от външния свят, то не може да съгради вътрешния си. Което означава, че само използвайки личните си сили и заложби, то става постепенно самостоятелно същество. „Вътрешният живот не е само абстракция. Вътрешният живот е реалност и потребност“, уточнява Жак дьо Кулон. Пак според него: „Вътрешният свят е психично пространство, позволяващо на детето да бъде само със себе си без да се отегчава или плаши от това. Вътрешният свят му съдейства да твори, да си представя, да чувства, както и да разсъждава и да учи, бидейки уникална и съзнателна личност в продължение на целия му живот.“
Да има или да бъде

Обучението би трябвало да води към самостоятелност и свобода преди всичко. Консуматорското ни общество го подтиква да „има“ и да „прави“, а не да „бъде“. Дори училището функционира с подобни стратегии. Затова и ученето остава повърхностна теория. А много от забавленията и развлеченията третират тялото като машина. Така, наред с традиционните физически дейности (поставящи акцент на крайния успех, а не на усещанията) е нужно редовно да предлагаме на децата си игри и упражнения, стимулиращи тъкмо усещанията. Влизайки често в контакт с телесната си сензитивност, детето научава да се познава, да се счита за уникално същество и да има доверие в себе си. Всички дейности, активиращи петте сетива (зрение, слух, обоняние, вкус, докосване) са препоръчителни. Ходенето с боси крака, месенето на тесто, слушането на музика със затворени очи, вдишването на аромат, вкусването на плод са сред многото възможности. Преди да започнете с домашните или след една бурна, разтоварваща игра в парка, предложете на детето си да седне, да затвори очи и да се концентрира минута или две върху дишането си, върху шумовете и покоя в тялото си.

Обострете въображението му

Мисълта на гръцкия философ Плотен може да води родителите: „Всяка душа е и се превръща в това, което гледа.“ Не е нужно да възприемаме прекалено негативно телевизионните екрани, но е добре да знаем, че кадрите затварят личността. Думите я отварят. Една приказка или история, слушана със затворени очи, фантастични маски и костюми, до които детето има достъп, както и герои, които то да направи и им даде живот, са все занимания, които могат да бъдат практикувани редовно през уикенда или ваканциите. Те ще направят от детето творец на образи и светове, а не само консуматор на развлечения. Постоянното ползване на въображението, позволява на детето да избяга от отегчението, страха, самотата, т.е. намалява поддадеността му на зависимости. Активното въображение поддържа ума му гъвкав и буден. Въображението отблъсква познатите и налагани граници. Но за да се изразява и твори съвсем свободно и с удоволствие, детето има нужда да чувства, че нещата се правят заради самото удоволствие от правенето им.
Оставяйте моменти на детето си, в които то нищо да не прави

За да развият самостоятелност, децата имат жизнена нужда от бездействие, от мигове, в които нищо не правят. Именно в тези моменти на „празнота“, те могат да влязат в контакт с истинските си желания.
Обществото ни живее с целта за „правенето“. Децата са подложени много отрано на голям натиск от страна на обществото и на радителите си. Натискът поражда депресия. Родителите имат моралното задължение да не обсипват наследниците си с куп проекти, занимания и следучилищни дейности. Често те товарят децата си, за да успокоят собствените си страхове. Трябва да разберем, че „нищо-правенето“, мечтаенето, обикновените разходки са по своему продуктивни. Когато не са стимулирани, тялото и мозъкът се отпускат. Щом спре да е стимулирано от външния свят, детето преживява този вид опит. Той понякога е труден, но нужен за раздялата с познатото и води до самостоятелност. Именно в тези „празни“ моменти, детето може да влезе във връзка с истинските си нужди и желания, а не със заместителите им и привидностите. В заключение, Жак дьо Кулон напомня, че „способността да живееш със себе си не означава, че трябва да се откъснеш от света. Тъкмо обратното. Съзнал и развил богатството на своя вътрешен живот, човек може да се срещне истински с другите.“

Дата на публикация: 03.02.10
Брой прочитания: 1160
––––––––––––-
Вчера коментирах. http://yavo.log.bg/article.php?article_id=45206
Поздравлението на Ачо ми отвори очите за още една възможност за блог. Е, не ми е нужно още едно поприще за писания и трупане на архиви, но – знае ли човек…
Та, от тук-натам, и хоп – ето ви едно блогче с журналистическо-социална насоченост…
Не се въздържах и си написах коментара, като очаквах да ми се появи възможност да изляза от анонимност. Е, не – останах си анонимен коментатор.
Благодаря на @yavo за отговора…
Хубавото на кардиналните решения е, че никога не са толкова конкретни. И най-калпавите (например мегаидеята НОМ, се оказват с неочакван обрат за самите им автори.) Може пък като си произведем добри психолози и социални работници, като дойде новата вълна педагози, които ще са масовият наплив след 6-7 години – всичко ще си застане на мястото. Но до 6-7 години децата, които сега са в подготвителната група, ще станат тийнове като моята хубавица, и – какво ли ще посрещнат бъдещите умни и подготвени психолози и педагози в училище?
А мене ще ме пенсионират ли с калцираните ми представи за консервативно обучение?
И кога нарекохме консервативно ученето без компютър, пък всяко друго – интерактивно???
[05.01.2010]
[добавка от 27-03-2010]
http://www.clearbits.net/torrents/547-home-2009
Официален торент за висококачествената английска версия на филма Дом (2009).
Посветихме си няколко часа за гледане, сваляне, субтитри и т.н.
Все пак, 27.03.2010 е и международен ден на театъра, а се провежда и Часът на Земята.
Часът на Земята-27.03.2010
Часът на Земята е една от най-мащабните световни инициативи за изразяване на съпричастност за сериозни действия срещу климатичните промени. Инициативата започва през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасят осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.
През 2009 г. в „Часът на Земята“ се включиха 4189 града в 88 държави, предаде КРОСС.

Идеята не е да се пести ток, а символично да се покаже, че е време за сериозни действия срещу промените в климата. Всеки от нас ще има един час за размисъл, за разпален разговор с приятели, за романтична вечеря с близки хора.

Всеки може да се включи в събитието и да стане съпричастен просто като изгаси осветлението за 1 час в събота – 27 март (събота) от 20.30 до 21.30 ч. Официално в кампанията досега се включват 37 български града, в които ще бъдат угасени светлините по фасадата на общински сгради, паметници, площади или други популярни места. Това са: Белоградчик, Благоевград, Бургас, Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Велинград, Враца, Габрово, Гулянци, Две могили, Добрич, Долна Митрополия, Козлодуй, Котел, Ловеч, Лом, Никопол, Плевен, Пловдив, Разград, Разлог, Русе, Своге, Севлиево, София, Сливен, Смолян, Стара Загора, Троян, Трявна, Търговище, Ценово, Чипровци.

В София, Благоевград и други градове ще има и публично отбелязване на Часът на Земята
[19-06-2010]
Жената над 30 години

Това е за всички жени на 30 и повече години. И мъжете, които се страхуват от жените над 30!!!

Синтезирано от Адрю Руни:
С годините, когато пораствах, все повече оценявах жените на 30 и повече.
Ето и някои от причините, защо:

Жената над 30 никога няма да те събуди през нощта и да те пита: “За какво си мислиш?” На нея не ú пука за какво си мислиш.

Ако жена над 30 не иска да играе дадена игра, тя няма да седне до теб и да хленчи за това. Тя ще прави нещо, което иска да прави. И обикновено това е много по-интересно от твоята игра.
Жената над 30 познава себе си достатъчно добре, за да е сигурна в себе си, каква е, какво иска и от кого.
На малко жени над 30 им пука какво мислиш ти за тях или какво прави тя.
Жената над 30 е достойна. Тя рядко ще започне да се кара с теб в операта или в средата на скъп ресторант. Естествено, ако си го заслужаваш, тя няма да се поколебае да те разстреля.
По-зрелите жени са щедри на комплименти, понякога и незаслужени. Те знаят, че това е като да си неоценен.
Жените над 30 са самоуверени да те запознаят с техните приятелки. Младите жени с мъж, често игнорират дори техните най-добри приятелки, защото не вярват на половинката си. Жената над 30 ще се притеснява много по-малко, ако си привлечен от нейна приятелка, защото знае, че нейната приятелка няма да я предаде.
Жените стават медиуми с възрастта. Няма нужда да признаваш греховете си. Те винаги знаят.

Жена над 30 изглежда добре когато носи червено червило. Това обаче не е така за по-младите.

След като получи една – две бръчки, жената над 30 е много по-секси от нейната по-млада двойничка.

Зрялата жена е откровена и честна. Ще ти каже направо, ако си мижитурка, или че си постъпил като такъв. Не е нужно да се чудиш, къде ти е мястото според нея.

Мда, оценяваме жените над 30 по множество причини. За съжаление, това не е реципрочно. Зад всяка очарователна, умна, добре стилизирана, сексапилна жена над 30, стои плешив, изтърбушен дъртак с жълти гащи, правещ се на глупак пред 22 годишна сервитьорка.

Допълнение от мишките

Жената на 30 години е здраво стъпила на земята – има развиваща се кариера и стабилни приятелства. Разкрила е тайните на тялото си и сексуалната ú техника е взела връх.
Женската психика е много сложно нещо и е ясно, че за другата част на човечеството (мъжката) е много трудно да я разгадаят.
Чувала съм едно твърдение и то много пъти, че колкото е по-млад мъжът, толкова повече му се прави секс, докато при жената е обратното – колкото повече узрява, толкова повече секс ú се прави. За младите мъже жените около и над 30-те са по-интересни от младите момичета, с които може да изкарат една нощ, но нищо повече.
По-възрастната жена е по-отговорна към връзката, не “избива комплекси” върху мъжа, не се забавлява с това да го прави на маймуна, а подхожда с любов и отговорност към личността му. По-младият мъж в известна степен “си сяда на задника” с по-голямата жена, защото тя успява да спечели респекта му и да го научи да уважава жените. Често канализира живота и целите му.
На жената над 30 може да се довериш, тя вече е видяла много и може много да разкаже, придобитият ú сексуален опит я прави превъзходна любовница.
Жената над 30 няма да ти увисне на врата, ако си изкарал една нощ с нея. Цени личното си пространство и това я прави свободна в мечтите и плановете.
Жената над 30-та си година обичайно има зад гърба си повече или по-малко успешни връзки, натрупала е опит, който вече е формирал характера ú, тя е успяла в кариерата, някоя – в семейството, покрила е по-голямата част от критериите си за това, което е искала да постигне. Вече би могла да погледне към реализирането на онези желания, които не си е позволявала до момента, защото е имало други приоритети.
Но с нарастването на увереността на жената в нея нараства и взискателността ú. Защото има какво да губи, а и е употребила предостатъчно усилия да стане такава, каквато е била в стремежите си. Колебанията идват и от това, че от нея се очаква да притежава често абсолютно противоположни качества – и атрактивност, кипяща от енергия, с непресъхващ извор на фантазии; и отговорност; и разкрепостеност, но и да е по детски чиста; да е мъдра, но и да има на какво да я научиш. Да съчетава в идеален баланс и младежкото, и зрялото, и личното, и общественото.

Но всъщност вече има нужда да прави единствено това, което иска, а не това, което някой друг иска от нея.
Тези жени не са малко. Малко са мъжете, които знаят какво искат, могат да ги оценят и да им дадат достатъчно, за да получат най-доброто от една такава връзка.
[07-07-2010]
Копирането е без значение

Ние правим всеки ден милиони копия още преди закуска. Всеки път, когато цъкнете с мишката, количеството копия, създавани между вас и някой отдалечен сървър, би поразило въображението. Помислете за минутка. Първо цъкването на мишката се конвертира в USB буфер. След това то отива в мрежов буфер, а оттам в буфера на рутера ви. Оттам то попада последователно в още няколко буфера, докато стигне до сървъра там някъде. Сървърът прави копие на файла от харддиска си в дисковия буфер, след това в мрежовия буфер, а след това вероятно и в кеширащо прокси. Оттам нататък се създават още 10-15 копия в различни рутери по пътя на информацията, след това в буфера на вашия рутер, мрежовия буфер на компютъра ви, графичния му буфер, в уеб-кеша на харддиска, и т.н., и т.н. Стотина копия с едно цъкване на мишката…

Броят копия, които създавате всеки ден, поразява въображението именно защото компютрите правят това – копия. Те са най-съвършената копираща машина, която съществува. За един компютър да е добър означава да е добра копираща машина. Да е лош означава да копира по-малко. Това е техническата дефиниция на добрия компютър – да копира точно и бързо, с колкото се може по-малко затруднения. Така че копирането е без значение, именно защото е навсякъде.
Взето от блога на Григор Гачев:
http://www.gatchev.info/blog/?p=909
[08-07-2010]

Може аз да съм будна
От Мария

Може аз да съм будна,
но сърцето ми спи,
и дори ми е чудно
как тупти и тупти,

тихо и уморено,
тайно във тъмнината,
и едва защитено
в клетката на ребрата,

като пиле сънливо,
как трепти и кротува,
то заспива, заспива,
то сънува, сънува,

то забавя, забавя,
то притихва, притихва,
и забравя, забравя,
и насън се усмихва.
[Добавено на 12-08-2010]
За деня на победата – 9 май
Иска ми се някой от учениците ми да направи презентация с текста и материалите на тази публикация.
Едва ли ще е проблем да се поиска разрешение от автора, за да е по правилата за зачитане на интелектуалната собственост.
[23-08-2010]
Dell спира онлайн продажбите на Ubuntu PC

Dell горещо препоръчва Ubuntu
15/06/2010 | TechNews.bg
Microsoft с ключов договор в училищата

http://www.laptopa.bg/windows-8-%D1%81%D0%B5-%D1%83%D1%87%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BE%D1%84%D1%82%D1%83%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-apple/
[06-09-2010]
http://30dumi.pozicii.net/2010/09/kak-ubiha-fredi-merkyuri-i-tchast/
Как убиха Фреди Меркюри – I част
[25-09-2010]
http://www.constructor.bg/mk/mcuatmel.htm
AVR програматор, асемблерният му език се ползвал все още в ТУ Габрово.

Конкурс по литература
http://plamen00.wordpress.com/2010/09/22/национален-литературен-конкурс-за-ст/
[15-10-2010]
http://dreamy00.wordpress.com/2010/10/15/blog-action-day-2010-вода/

[23-10-2010]
http://forums.data.bg/index.php?showtopic=2009767

[03-01-2011]
Красавчик 2

One comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s