Само през юни!


И така, срещата ми с книгата на Мария Донева се случи точно на девети юни.
Беше дъждовно. Бягах насам-натам, имам още да пиша, не е както всеки петък, но си е петъчно бягане плюс добавки. Плюс дъжд. Студено и мрачно. А може би не много студено. Щом се опитах да задържа седемнайсетгодишното си момче на открития щанд с книги и да си дадем време да почакаме дамата, която отговаря за изданията на „Жанет 45“. Доста почакахме. Ала тя се забави повече. И не я дочакахме. Купихме си по една любовна книга с посредничеството на другите продавачи. На Боби книгата е с въпросително заглавие: „Защо обичаме жените“, 2006 г.
Аз тоолкова отдавна не съм посещавала блога на Мария Донева, че с много голяма увереност очаквах да видя наредена нова нейна книга на щанда.
Сигурно са били затрупани някъде книгите ѝ, няма значение. Най-открая се виждаше един кашон с всякакви размери и дебелини книги. Нали почакахме достатъчно търпеливо, като надойдоха още хора, смело се разрових в кашона. Видях няколко заглавия на Мария Донева. Поне две ги нямам още. Ама ги зная. Уж, де. Докато стигнах до „Любовта идва“.

Дочакала ме книжката. Анна само ден-два преди това я е снимала в софийска книжарница, но аз не съм гледала снимката.
Публикувах я вчера, тоест, в петък вечерта, като се прибрах.
А днес порових (все още не ми е достатъчно) в блога на Мария. Нали ви казах, че разните му там технологични уеб възможности да получавам известия за публикации не вървят за блога на Мария.
И сега се разтърсих къде точно е писала за книгата си Мария Донева.
Писала е, писала е. И запис от представянето от София е оставен.
Това вече ми свърши работа.
Почти час среща с Мария и книгата. Да, неочаквано притеснителна е в началото, но после всичко си идва на мястото. Браво на Мария Донева!
Както и очаквах, не чете дословно от книгата, на нея не ѝ трябва да ги чете думичките си, но пък аз имах късмета за някои от стихчетата да я следя с книжния вариант. Още в началото имаше разлики. Не нарочни, според мене.
А на стихотворението „В очакване…“ вметната фраза си беше специално за сегашния момент. Който не вярва, да провери!
Благодаря ти, Мария! Благодаря ти за стиховете, за изговорените нежно и обичливо мелодични думички, благодаря ти за надеждата, за увереността и убедителността на изречението в сегашно време, което никога няма да бъде минало!
Защото любовта идва: нищо, нищо, никой, никой, нищо не може да я спре. 🙂

Реклами

4 comments

  • Мария

   За отклоненията от книгата – аз рецитирам леко джазово – каквото не си спомня или в момента ми се стори по-глупаво, в движение го заменям с друго. Както дойде. Така е по-лично и е специално всеки път 🙂

   • zelenkroki

    Това му е чарът на записаното видео!
    При четенето на вече познатите стихове вероятно се вмъкват по-устойчивите думички, които може би са били в редакциите преди отпечатването.
    Обаче случаят с това „само през юни“ в записа е съвсем друго, умишлено се утвърждава един специален месец, какъвто можеше да е всеки друг месец, а в моя чест е избран юни. Няма как да си знаела тази причина, Мария. Съвпадението със срещата ми с новата ти стихосбирка точно по това време се дължи на традиционното посещение в Трявна на няколко редовни представители на книгоиздаването всяка година, за културните тържества в чест на Петко и Пенчо Славейкови. Така се сдобих и с „Шепа лъскави череши“ (случи се да си я подаря точно за Деня на детето преди няколко години). Да дойдат стиховете ти в балканското градче беше най-естественото нещо, което аз очаквах тази година. Не знаех нищичко: нито кога е излязла последната ти книжка, Мария, нито заглавието, прости ми дългото отплесване в други посоки. Но то е било вече написано: Идва! 🙂
    А за джаз-отношението при четене: много полезно уточнение за моята студентка, попадение точно в нейната специалност, това „джаз“ натоварване в академията все ѝ дотежава. Тъкмо ще стане по-приятно и желано, и студентството ще свърши.
    Така е то.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s