Божидар


Божидар е на 4 години. На външен вид сякаш е пораснал колкото за шестгодишно дете.

Отворих вратата на купето и попитах има ли свободно място. Баба му ме предупреди, че места има, но детето е малко буйно.
Съвсем не се притесних. Дори не си направих труда да го разгледам. Щом буйства, ще пазя неутралитет, за да не му преча и да не безпокоя възрастната жена.
Извадих аз таблета и книгата, приготвих си новата карта и билета, съвсем не ми се общуваше с детето и бабата.
По едно време обаче, още преди първия тунел, все пак, от любезност, попитах на колко години е. И само след минута вече се чудех, тя 4 години ли каза баба му, или каза, че е в четвърти клас. Разгледах детето, защо не, можеше и за четвъртокласник да мине… И отново се заговорихме с баба му. Боги, така му казва тя, за първи път пътува с влак, от Стара Загора насам. Още не са минавали през тунел, а на Боги определено вече му е скучно и тежко това стоене в затвореното купе. Ту се спуска към прозореца, ту към вратата, но не му се разрешава да виси на прозореца, нито да излезе от вратата на купето.
Дойдоха тунелите.
Малко се заинтригува, но не много.
Оглежда ми таблета, но не схваща какво правя. Попитах го познава ли буквите, коя е неговата…
Познава ги, но избра неговата да е буквата А.
И тогава, полека-лека баба му, която сякаш има име с буквата В, се отприщва да разказва.
Детето е хиперактивно, проблемно, тя, майка му го е родила късно, а сега се оказва трудно и на всяка втора минута се повтаря хиперактивно.
Боги е кръстен на дядо си Бончо, който стои на Балкана, а съпругата му, бивш шеф в банковата сфера, се занимава с единственото внуче.
Води го на психолог, за да се усвоява социалната комуникация, фината моторика, да се учи да контактува, защото е едър за възрастта си, но се затруднява с говоренето и няма желание за контакти.
Смея се и обяснявам за таткото на моето дете, който е проговорил чак на 5 години. Че има време, да не се безпокои, сега повечето деца са хиперактивни, владеят джаджите на таблета, но не умеят да си връзват връзките на обувките.
Да, ама Боги не искал да ходи на градина, а и учителките не го искат, защото не стои на столчето от 8 до 9, както трябва да се занимават всички деца от групата, ами бяга, стреля, рита, мери, руши и т.н.
Затова го водят на психолог, там баба му чака по един час да се занимават, когато си тръгват, психоложката твърди, че няма проблеми с детето, рисува и прави каквото тя е избрала за заниманията им.
Да, психолозите препоръчват да не му се карат, да не му повишават тон, за да не го травмират.
Бабата е изчела каквото намери из Мрежата, тя е високообразована интелигентна жена, но не се чувства добър педагог, не намира правилното решение и е в безизходица. От 20 година е на хапчета за кръвното, с разширени вени е, но всичко се загърбва в името на детето. Рибката Боги, 4 март, с майка близнак и татко дева.
Баба му е козирог, но тя просто трябва да се справя, няма други варианти…
Доста лични данни събрах, доста идеи предложих на Боги, може да казва хубаво да, но за не не е още готов. Говори странно, обича да изяжда с и ж, защото те са трудните звуци при говоренето.
Така вместо искам, използва „ика“, говори за себе си в трето лице, не повтаря правилните думи и фрази… Съвсем не е зле детето, но с толкова ограничения и страхове, наистина ми е страшно за него.
Разказах за моето темерутче, но това не успокоява бабата.
На гарата слизаме от срещуположните врати, Боги е изненадан, но дядо му го посреща от другата страна, с кола е и ще го вози към селото, където досега е издържал само 4 дни…
Божидар.
Божи дар за дядо си Бончо, за баба си, майка си и татко си.
И за лелята, която пък е близнак с дата 31.05, преквалифицирала от мениджмънт към софтуерната академия на Наков и сега си търси по-свястна софтуерна компания в София.

Не си довърших книгата, оставаха ми само 2-3 странички.
Хиперактивност.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s