26 минути за решаване на първи модул от изпита по математика за седми клас


1modul

От Уча.се са направили нагледно решаване последователно на всичките 20 задачи от първи модул на тазгодишното изпитание за седмокласниците.
Според сайта на МОН, скалата за тройка започва от 16 точки тази година.
Лесно или трудно е?
Все пак, поне 26 минути време за съсредоточено гледане не са малко, за да се прецени.
Запазвам статистиката, а като изгледам цялото видео, ще пиша пак.
Да, видеото е качено вчера, а все още липсват и коментари.
Така е то.

Пълен текст

на новината от линка за резултатите от НВО за четвърти и за седми клас:

В МОН БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗПИТИТЕ ЗА IV И VII КЛАС

03 юни 2016 г.

Нашата цел е да направим образованието работещо, за да бъдат децата готови за предизвикателствата на днешния ден. Предстои ни да анализираме резултатите. Има училища, които са се справили отлично, други – не. Днес ви представяме само резултатите, тепърва предстои да направим задълбочен анализ. Задачата ни е да вземем мерки там, където има нужда от подкрепа за преодоляване на пропуските. Това ще стана от новата учебна година в проекта „Твоят час“ на ОП НОИР, където ще има специален модел за преодоляване на пропуски на учениците със слаби резултати. Но най-важното е да подготвим нов държавен стандарт за външното оценяване, който произтича от Закона за предучилищното и училищното образование.

Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при представянето на резултатите за IV и VII клас днес.

Четвъртокласниците най-успешно са се справили с националното външно оценяване по предмета „Човекът и обществото“, като средната постижимост за страната е 78,64 %. По български език и литература средният резултат е 67,65 %, по математика – 67,70 %, а по „Човекът и природата“ – 74,95 %.

На изпита по български език и литература за VII клас са се явили 53 579 ученици, като 39 306 от тях са работили и по втория модул, който не е задължителен. Отлични оценки са получили 2523 ученици, а слаби – 759 ученици. 9481 са слабите оценки при учениците, работили само върху първия модул. През 2014 г. слабите оценки са били 9805, а през 2015 г. – 8154.

На изпита по математика са се явили 53 212 ученици, като 32 044 от тях са работили и по втория модул. Отличните оценки са 1127, а слабите – 3881. По първия модул са получени 17 983 слаби оценки. Тези резултати също са съизмерими с минали години. През 2014 г. слабите оценки за първия модул са били 12 824, а през 2015 г. – 14 939.

Разликата в броя на слабите оценки на учениците, работили само по първия модул и на тези, които са решавали и задачи от втория, може да се обясни с възможността допълнителни точки да са получени от вярно решение на задачи от допълнителния модул, обясни министър Кунева. Очевидно е, че е нужна смяна на модела, резултатите доказват, че е необходимо въвеждане на нов регламент за приема в училище вVIII клас, допълни тя.

Скалата за оценяване на първия модул тази година е 16 точки за среден, а 65 за отличен. При вярно решен втори модул се добавят още 35 точки. Общо 100 точки може да получи ученик, успешно решил и двата модула.

Оценката от първия модул се включва като текуща оценка за ученика по решение на учителя. С резултатите от изпитите по български език и литература и по математика учениците ще могат да кандидатстват за прием в държавни и общински училища след VII клас, ако оценката по всеки предмет е поне 3.00. Документи за участие в първия етап на класиране се подават от 16 до 21 юни 2016 г. вкл. в училищата гнезда, определени от регионалните инспекторати по образование.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s