Честита Нова година!


На всички мои ученици през настоящата учебна година, на онези, които са имали късмета да ме слушат при заместване на отсъстващ преподавател, както и на випуск 2015, изпратих новогодишните си пожелания с този линк в притурка:

И бе честит на земята

„“

И на дядо ми тези приказки не омръзвали, зер кой ще се насити да слуша приказки за човешкото щастие. Друго е да ти се оплакват. Оплакването додява. Пък приказки за щастие? Стой, че слушай.

* * *

Толкова е рядко да видиш щастлив човек. Защо ръцете ти да откажат да го съобщят на другите?

* * *

За да известят: има и щастие на този мир, има слънце, има и птици! Той, горкият, е искал да се съпричасти към щастието. Но не било възможно. Както не било възможно съпричастието в греха.

* * *
„Все пак няма да бъдем всички злочести!“ И това е голяма утеха.

* * *
Читател: Харесвам приказките за човешкото щастие. 🙂

Тази е странна. 🙂 Но ми звучи много красиво. Симона Ментова е човекът, заради когото цифровизирах това тъничко сборниче на Владимир Свинтила. Книжката е нейно лично притежание от ученическите години. В библиотеката на село беше чистичка и новичка, а служителката, която се падна на смяна, когато отидох да я търся, не се сети, че авторът е български, та ме повлече към стелажа с чужди автори. Както и да е, това са спомени от щастливото ми лято на 2014 година. Годината, която не завърши чак толкова щастливо… И по някакъв начин засенчва 2015, колкото и много, всякакви емоции да предостави тя, от юбилеи, през абитуриентски страсти, кандидатстудентски патила, общежития, столични събития, любов, омраза, разруха и насилие, войни и мир, въпроси и отговори, нови въпроси, нови надежди и нови страхове…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s