Бъдещето е код


С Георги Тачев водя накъсани преговори, разговори, спорове и дебати повече от 12 години. Сега отново останаха много теми за обсъждане и довършване.
lifesatisfaction

DSCF7110 - Copy

futureiscode

programmersway

kolaj

От къде да започна?
Code.org
Lynda.com
Книга за програмиране
Оналйн форуми
Stackoverflow
Github

***
Някои изводи не бяха очаквани за мене.
Първо, грубата действителност, че заплащането на програмистите е високо не заради естеството на техния труд, а заради факта, че броят им (количествено) в световен мащаб остава относителна константа, докато необходимостта от използването на техните умения нараства все още лавинообразно.
Изобщо не било важно, че си имал като ученик някакви класации по IT състезания. Всичко се свежда до трупане на опит, който по-нататък ти е полезен в работата.
Логиката не е математика и не бива да плаши учениците това всеобщо мразене на математиката.
Алгоритмите също не били важни. Тоест, който ги умее, не му вреди, даже са му полезни, но има достааатъчно позиции, на които можеш да печелиш добре и без алгоритми.
Изборът на първи език за програмиране от по-трудните (C++) хич не е вече необходимо мъчение. Когато Георги Тачев се учеше от книжките за C++, в световната мрежа нямаше толкова много алтернативи, каквито са форумите, софтуерните хранилища, видеоканалите за „how-to“ и специализираните обучения в мрежата.
Геймър индустрията не е най-доброто решение за стабилни доходи. Но при повечето ученици този етап на интереси към велики индивидуални игрови решения е неизбежен и обясним. Все още обаче на трудовия пазар се търсят специалисти по Java Script и PHP. Те не достигат най-много, макар че този вид програмиране (казват, било) е най-лесно.
Бъдещето на хората, които правят своя избор без много истински чувства и мотивацията им е силно повлияна от реалностите на живота, би било по-щастливо, ако се насочат към писането на код.
Липсваше ми шлагерът „Кодът е поезия!“, но докато слушах една от лекциите на Георги в моето училище (за съжаление, нямам нито една снимка точно от нея) дори не се сетих за него.
🙂 😦

http://www.futureiscode.com/participating-schools/34

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s