2 март


Първият ден на месеца беше усмихнат, даже топъл и слънчев, а сутринта беше ясно, кристално избистрени клоните на боровете все още бяха покрити с последния февруарски сняг, беше красиво, а -6 градуса студ.
Така започна женският месец в Трявна — със слънце и мраз.
Както винаги, накачулихме се с много мартеници — по ръцете и по дрехите, този ритуал не ме е радвал чак толкова, защото претрупваме с киченето, а не търсим чистите отношения и истинското здраве — физическо и душевно. На 1 март тази година участвах повече от други години. Когато се наложи да ходи напред-назад човек повече, повече го кичат и го поздравяват…
В събота сутринта още преди съмване сме във влака за В. Търново. В бързината дори не си взех ръкавиците, а и наистина ми се струваше топло.
Трудно се съмна, мрачно утро, а ние с Анна крачим към заветните стрели на осветителните стълбове на стадион „Ивайло“. Пристигнахме рано. Съпровождаха ни бездомни кучета, уж с маркировки на ушите.
Видях се с колеги и дори с колежки от обучението в Оряховица преди две години, които водеха деветокласници.
Видяхме се с колежките, които постоянно водят ученици на състезанията по програмиране.
Не останах много време пред входа на ПМГ, бързах да тръгна по други улици, бързах да изоставя моята състезателка сама на себе си, да си намери концентрацията и спокойствието.
От 17 февруари, когато нещастно не измислихме вярно решение на задачите от 4ти кръг Спринт на , не беше поглеждала други задачи.
Информатиката в училище приключи като задължителна подготовка с края на първия срок.
Е, представител на общообразователно училище от малък град, без да е обучавана в школи, без системна подготовка и самоподготовка, се вмъкна в средата на класацията за група В.
Мога само да се радвам на изобретателните решения на моето дете.
Браво!
Няма нищо общо с онова, което съм успяла да я науча, учили сме с огромни прескоци и непоследователно решаване на задачи само някои от синтактичните конструкции на езика за програмиране. Алгоритмите, хрумките, хитруванията, плюс някои теории за алгоритмите, които е чувала по летните школи на СМГ, са си нейно постижение.
Затова не смея да разсъждавам, имаше ли скрит талант, който не разви, имаше ли шанс, който пропусна, като се случи да бъде мъкната насилствено по състезания?

За удоволствието да се състезаваш, да решаваш задачи, присъствахме на едно кратичко изказване на Павлин Пеев.
Асоциацията на моето дете с много сходно споделено впечатление от нейната госпожа по ЗИП в училище, за решаване на задачи по химия на плажа, толкова я развесели, но не я убеди за удоволствията на такива занимания, нито по химия, нито по информатика.
Важното е, че изкара 90 точки.
Така е то.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s