Опити (57)


Доходите в книгоиздаването: Бъдещето на книгите в 7 стъпки

Преводът е на този адрес.

Когато живеем в условията на революция, едно от малкото неща, които може да се кажат, е че ако сме в средата не е ясно къде, как и кога ще свърши революцията.

Първо, Amazon ще продължи да расте, като канал за търговия на дребно, докато други самостоятелни книжарници (включително и вериги като Барнс и Noble) ще бъдат притискани все повече и повече, което ще води до затваряне на книжарници и съкращаване на част от веригите . Така или иначе, фалитът на Borders през 2011 г. (принудена да затвори 399 магазина, и да уволни над 10 000 служители) отбеляза края на една епоха, в смисъл, че периодът, доминиран от големите вериги за търговия на дребно, на техните супермаркети в цяла Америка, вече е свършил. Ние навлизаме в нова ера, когато тези търговски вериги, които остават, са в много по-слаба позиция и когато Amazon е станал главната търговска сила, с която трябва да се съобразяваме.

Второ, издателите със слаби баланси и фирми, които са силно задлъжнели, ще се изправят пред нарастващи финансови затруднения. Ще се засили натискът върху средните издатели. Някои от големите конгломерати вероятно ще решат, че е дошло време да се освободят от своите търговски интереси в книгоиздаването, които винаги са били една много малка част от цялостната им дейност. Това ще доведе до по-нататъшна консолидация в ръцете на малък брой големи корпорации, които остават ангажирани с бизнеса на издателска дейност и ще продължат да виждат книгоиздаването като ценна част от портфейла си.

Трето, намаляването на търговски площи в книжарниците – рафтове, вътрешно пространство и витрини, както и пространството в традиционните печатни медии като „Ню Йорк Таймс“, ще направи по-трудно за издателите за поддържат своите книги добре забележими и различими. Затова в борбата за видимост издателите ще са принудени да отделят повече и повече от техните маркетингови усилия към онлайн средата, където те ще се надяват да намерят нови начини за привличането на вниманието на читателите към своите книги.

Четвърто, ще продължи преходът от печатно/хартиено издаване към цифрово съдържание, въпреки че скоростта и степента на смяната ще варира в зависимост от вида на книгата, и от авторите. Доходите от е-книги и други форми на електронната продажба ще става все значителна част от доходите на издателите, въпреки че колко точно е в този момент, е неизвестно – може би 20%, може би 30%, може би повече, никой не знае.

Пето, поради това, че повече продажби преминават към цифровите издания, и продажбите на физически книги спада, големите издателски къщи ще бъдат изправени пред нарастващ натиск от понижаване на приходите си, поради което се поставя под въпрос способността им да генерират постоянен растеж и ще трябва да пренасочат вниманието си все повече и повече към намаляване на разходите и преразходите в опит да поддържат или подобрят своята рентабилност/печалба.

Шесто, поддържането на инфраструктурата на традиционната верига за доставки на книгата – складове, търговски сили, т.н. – ще бъдат подложени на нарастващ натиск, принуждавайки издателите да ограничат своите операции и да търсят нови начини да поддържат физическата верига на доставките, като в същото време се опитват да насочат своите организации към нов начин на правене на бизнес.

Седмо, малки издателства и иновативни стартиращи фирми ще се размножават, като разходите и усложненията, свързани с веригата за доставка на книгата, ще намаляват. Заплахите в посредничеството обаче ще се умножават. Ето в такава ситуация както традиционните, така и новите играчи ще трябва да се възползват от новите технологии и възможностите.

Зад тези краткосрочни тенденции картината е доста по-неясна. По всяка вероятност бъдещето на публикуването ще бъде смесена икономика на печатни и цифрови книги, а не само едностранно преминаване от хартиени към цифрови книги. И най-успешните издатели ще са тези, които са в състояние да структурират бизнеса си по начин, който им позволява да се възползват напълно от двете възможности.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s