14 април


Справката за днешния ден в Уикипедия напомня:

1916 г. – Това е първият ден от април същата година, след като от 24.00 ч. на 31 март България преминава от Юлианския към Григорианския календар и вместо 1 април настъпва 14 април.

Броенето на годините в календара започва с годината, за която средновековните схоластици погрешно приемат, че е година на раждането на Исус Христос. Според евангелията на Матей и на Лука, Исус се ражда по време на управлението на Ирод Велики, за когото съвременната историческа наука е сигурна, че умира през 4 г. пр.н.е. Епохата, започваща с тази дата се нарича „новата ера“, „нашата ера“ или „християнската ера“. Годините в нея се бележат със „сл.Хр.“ (след Христа) или с „н.е.“ (от новата ера), или са без такова уточнение. Годините преди 1 век н.е. се бележат с „пр.Хр.“ или с „пр.н.е.“ (преди новата ера). В западноевропейската традиция новата ера се бележи със съкращението „AD“ (на латински: Anno Domini – Лето Господне) или също е без уточнение, а годините преди 1 век н.е. с „BC“ (на английски: Before Christ – Преди Христа).


Григорианският календар е възприет в различните страни по различно време, като този процес продължава почти три века и половина.

Новоюлиански календар (изправен юлиански календар) e модификация на юлианския календар, разработена в началото на 20 век от сръбския астроном, професор по математика и небесна механика на Белградския университет Милутин Миланкович.

Особеност на новоюлианския календар е, че до 2800 година съвпада с григорианския календар.

Новоюлианският календар постепенно бива приет от различните Автокефални православни църкви.
Автокефална църква (от гръцки: αυτός – сам и κεφαλή – глава), в православието е термин, с който се обозначава самостоятелна църква, административно независима от останалите църкви.

Първите автокефални църкви възникват в процеса на обособяването на отделните поместни църкви начело с патриарси и митрополити във Византия. В днешно време съществуват петнадесет автокефални църкви, които според датата на признаването им от Цариградската патриаршия се подреждат така:

 1. Цариградска патриаршия
 2. Александрийска патриаршия
 3. Антиохийска патриаршия
 4. Йерусалимска патриаршия, със седалище в Йерусалим, Израел
 5. Руска православна църква, със седалище в Москва, Русия
 6. Грузинска православна църква, Грузия
 7. Сръбска православна църква, със седалище в Белград, Сърбия
 8. Румънска православна църква, със седалище в Букурещ, Румъния
 9. Българска православна църква, със седалище в София, България
 10. Кипърска архиепископия, със седалище в Никозия, Кипър
 11. Гръцка архиепископия, със седалище в Атина, Гърция
 12. Албанска православна църква, със седалище в Тирана, Албания
 13. Полска православна църква, Полша
 14. Чехословашка православна църква, със седалища в Прага, Чехия и Прешов, Словакия
 15. Американска православна църква

В настоящо време 11 от 15-те Автокефални православни Църкви използват новоюлианския календар, като Българската православна църква е последната, приела този календар в летоизчислението си на 20 декември 1968 година.

Често допускана грешка е да бъде споменаван Григорианският календар като използван в коя да е от Православните църкви, тъй като Григориянският календар е осъден на Константинополския църковен събор от 1583 година и забранен за използване от православните с Църковна цел.

Advertisements

One comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s