Малоумници, спорт, победители


През времето, когато у нас свободно се излъчваше всяко състезание от Формула 1, си поставих цел да следя как постигат победите си пилотите, какво ги съхранява силни и амбициозни докрай.
Трябваше ми пример за съвършенство на психика, техника, работа с екипа и конкуренция с останалите пилоти на пистата.
Труден, изискващ не само отдаденост, но и безброй умения, развити в търпелива работа с екипа, инженерите, механиците, посредниците, наемащи дадена личност за даден срок в даден отбор.
Някои тънкости се развиваха с годините.
Когато Сена беше жив, само четях за съперничествата и надпреварите.
Пред погледа ми в предаванията наживо се изгради чудовището Михаел Шумахер, а после се оттегли.
Стисках палци за Жан Алези и Жак Вилньоф, понякога за Маса и дори за Еди Ървайн, Алонсо и Хамилтън.
През годините на славата им любимци би бяха Мика Хакинен и Дейвид Култард, първите отборни играчи, доказали на Шумахер, че сам е слаб.
Най-много съм се вълнувала с Кими Райконен.
А сега отново епизодично дочувам как протича шампионатът.
В неделя имах възможност да го изслушам и да погледам някаква част от него. Случи се тъкмо моментът, когато в бокса се размениха позициите на Бътън и Фетел. И не се случи повторно изпреварване на претендента за световната титла. Фетел завърши трети, а това е напълно достатъчно, за да се запише, че вече е най-младият двукратен световен шампион – завоювал купата 4 състезания преди края на шампионата за годината, на 24 години и 98 дни.
За неинтересуващите се от Формула 1, това е занимание за малоумници, които обикалят пред многохилядната публика наистина като безмозъчни по 50 и повече пъти.
В някакъв смисъл, може и така да се приема Формула 1.
Може и зрителите да са малоумници.
Не по-малоумни от феновете на футбола, например.
Но тимовете, производителите на двигатели, гуми, електроника, компютри и останалото оборудване на автомобилите съвсем не са малоумни.
Гигантската индустрия има възможностите и средствата чрез автомобилния спорт да се надпреварва и да изпробва технически решения, които иначе биха отлежавали дълго време само в умовете на изобретателите си и в симулационните програми щяха да се тестват при изкуствени условия.
Милиардите, отиващи в този спорт много повече от останалите автомобилни състезания са вложени в директни нововъдения и силната конкуренция създава най-оплетената среда, подходяща както за гениите на техниката, така и за находчивите менажери на новоизгряващи и утвърдени таланти, а така и за съвършени мошеници, които се възползват от тайните на всеки тим.

Фетел беше наречен „детето чудо“, когато се включи във Формула 1, все още преодолява съперниците си със завидна лекота (привидна и красива), затова си мечтая приказката за осъществения отличен състезател да продължава.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s