От Ловеч


Новината на сайта на образователното министерство е следната:

ТРЕТА КРЪГЛА МАСА ЗА ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИЯТА ЗА НОВ ЗАКОН ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ
30 март 2011 г.

Днес зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова гостува на Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I” в гр. Ловеч. В централния салон на училището г-жа Дамянова приветства присъстващите ученици, с които се проведе дискусия по въпросите, засягащи Концепцията за нов закон за предучилищното и училищното образование. „Много важна част от реформата е участието на всички заинтересовани страни и учениците са една от тези страни”, каза зам.-министър Дамянова. Тя изрази убеждението си, че те имат формирана гражданска позиция, която трябва да бъде чута чрез допитване до всички тях.

Основен акцент в дискусията бяха въпросите, свързани с държавните зрелостни изпити, външното оценяване, учебното съдържание и взаимодействието между учител и ученик. Зам.-министър Дамянова призова децата да се стремят към придобиване на знания и умения в училище. Според нея е много важно учениците да изграждат своите компетенции, да не се притесняват да изразяват мнението си, давайки своя принос в развитието на гражданското общество.

След дискусията с учениците г-жа Дамянова се срещна с директори на училища и детски градини, представители на общини, учители и експерти. Като важни партньори по Концепцията с тях се обсъдиха основните проблеми и задачи пред новия закон за предучилищното и училищното образование. Акцентът бе поставен върху приема след четвърти клас в математическите гимназии и подготовката на учениците в профилираните гимназии.

Разбира се, събитието, наречено „Трета кръгла маса“, е съпътстващо Националното състезание по МАТЕМАТИКА и Web дизайн между Езиковите гимназии в България.
Всъщност, състезанието през 2011 е само по математика. Но през миналата 2010 година е било по математика и Web дизайн между Езиковите гимназии в България. Дори е имало и име – „Непознатата България“.
Ето адрес, на който има още подробности за тази инициатива:

По традиция в началото на пролетната ваканция ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“ в гр. Ловеч отваря врати за изявени математици от езиковите училища от цяла България. Първото състезание по математика между Езикови гимназии е проведено през 1984г. в град Добрич. От 1989 година, след няколко прекъсвания любезен домакин е Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ в гр. Ловеч.
През 1999 г. състезанието е обявено от МОН за Национално състезание между Езиковите гимназии.
Според регламента всяка Езикова гимназия може да участвува с отбори от по трима ученика от осми до дванадесети клас( от 2004 година отборите са от по четирима участници). Състезанието е индивидуално. Анонимно е само за дванадесети клас, тъй като най-добрите се приемат без конкурсен изпит в Пловдивския университет. Задачите се подготвят със съдействието на МОН. Комисиите за проверка се съставят от преподаватели по математика от училищата – участници. Затова едно от изискванията е всяка група да се придружава от минимум двама правоспособни преподаватели по математика.
От 2006 година състезателните теми се подготвят от НАЦИОНАЛНО ЖУРИ, което организира проверката и оценката на писмените работи.
Състезанието през 2003 година се проведе под патронажа на Николай Василев- тогава вицепремиер и министър на икономиката, а през 2004 година – под патронажа на Пламен Панайотов – вицепремиер на Република България.
През 2005 година състезанието се проведе от 3 до 5 април под патронажа на Соломон Паси – министър на външните работи на Република България.
През 2006 година състезанието се проведе от 31 март до 2 април под патронажа на Ивайло Калфин – министър на външните работи на Република България.
През 2007 година състезанието се проведе от 27 до 29 април под патронажа на заместник председателя на Министерски съвет и министър на образованието и науката Даниел Вълчев.
През 2008 година състезанието се проведе от 31 март до 1 април.
През 2009 година, двадесетото по ред в историята му и шестнадесетото в гр. Ловеч, се проведе от 29 до 31 март, по математика в ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“, гр. Ловеч, а по Web дизайн – в гр. Троян.
През 2010 година, двадесет и първото по ред в историята му и седемнадесетото в гр. Ловеч, се проведе от 19 до 21 март, по математика в ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“, гр. Ловеч, а по Web дизайн – в гр. Троян.

Тазгодишното състезание се проведе от 29 до 31 март, по математика в ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“, гр. Ловеч.

Организаторите изказват своята благодарност на всички съпричастни на тази проява.

Третата кръгла маса е била проявата на внимание от страна на МОМН.
Аз водих гарджето да се състезава.
И съответно, пътувахме обратно по времето на „кръглата маса“.
Веднага след прибирането, настойчиво затърсих информация за резултати. Около 19-20 часа вечерта на 30.03.2011 резултатите бяха факт.
В екселска таблица, разбира се.
Но и това е нещо.
Моята осмокласничка се е справила добре, аз ѝ благодарих още със слизането от автобуса.
Задачите не бяха за извънземни, можеха да се решат, а регламентът беше странно различен спрямо други години, но поне беше такъв, какъвто беше обявен преди няколко месеца.
И задачите са публикувани, и техните решения.
В случай, че някак по-нататък се загубят, има сайтове, които пазят и помнят какво се е давало по състезанията.
А дали информацията от събития, свързани с възможностите на технологиите да предоставят навреме и достъпно ресурсите, се предоставя по подходящ начин – оставям на онези, които тепърва откриват Интернет.

Изказвам благодарност на организаторите, за топлия прием, навременната намеса по организацията на нашето отборно представяне с един участник, както и за възможността да поснимам в коридорите на ГЧЕ „Екзарх Йосиф“.
Миме, поздрави от Ловеч!
И, познайте – когато сте в град, където идвате за трети път в живота си, когато предният път е бил преди точно година и няколко седмици – докато си снимате по улиците, възможно ли е да ви заговори чевек, когото познавате? – Да, заговори ме същият екскурзовод, който ни просрещна миналата година с гостите от Бирмингам.
Човекът не ме познава, но аз го познах.
Така е то! Никога не вярвам в случайните неща!

Знамето над Калето в Ловеч

Една историческа сграда - първата поща в града, бавно си отива пред очите на всички

Находка

Покритият мост на Колю Фичето в Ловеч

Краят на състезанието
Краят на състезанието в ГЧЕ - 30-03-2011
Снимката, която Анна пожела да направим непременно:

Най-страшната забрана от изброените, според нея е:

Забранява се на ученичките:

Да кореспондират с други лица, освен с членовете на семейството си.
Писмата за изпращане се събират всеки понеделник, вторник и петък. Входящите писма се раздават всеки ден в определено време.

Как си представяте в днешно време подобна забрана? 🙂
Скайп, чат, електронна поща, видеоразговори, конферентни връзки?

Какво ли не научава младежта днес по странен начин.
Не е било напразно среднощното ни пътешествие с три влака до Ловеч.
Прибирането стана с два автобуса и за разлика от пътуването към града на люляците, заело 4 часа, отне само два часа. По светлото време на деня.

А когато таткото вкъщи ми мърмори, че изтезавам детето ни, не е съвсем без право, нали?

Advertisements

2 comments

 1. Maria

  Здравей,
  Големи сте ентусиазти! А друго освен математика?….
  поздрави за състезанието.

 2. zelenkroki

  Ех, Мария!
  Разбира се, на първо място е … Любовта!!!
  Ама сме все с криви разбирания и средновековно сме демоде спрямо отрочето. 🙂 😦
  Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s