Престой


В началото на единадесетата седмица от учебната 2010-2011 година ми се падна да премина през това село.
За 17+ години в Тревненския край досега не ми се беше случвало да го видя прочутото село, където са престояли руските войски, преминавайки Стара планина през зимата на 1877 г.
Странното в името на селото не е само поводът за избора му.
Местността, където е разположено, като че ли те подканва да се спреш, да се разположиш, да си отдъхнеш, да престоиш – гледката надолу към Трявна е невероятна и е почти като от тази заета снимчица:


Сезонът и днешният ден са почти същите.
Още нещо много характерно за Престой: Трудности с транспорта през зимата. Живописното лъкатушещо шосе, по което може да се стигне до селото, се оказва трудно проходимо след обилните снеговалежи и навявания. Има и втори път, водещ до там – през село Белица, но едва ли и той е по-лесен за преодоляване през зимата.
Красиво кътче.
И зимата е сезонът за постоянен престой в Престой – ако си има домакинството храна и дърва за огрев, едва ли е нужно да се придвижва нанякъде. Ще следя дали ще ми се наложи да придружавам пътуващи деца и през следващите месеци до Престой.
Тъй като за произхода на името научих тази вечер, сетих се да огледам какво пише за произхода на името на още едно близко градче.
Плачковци е наречено така заради оплакването на Патриарх Евтимий. Една от легендите за възникването на град Плачковци е свързана с падането на България под турско робство. Когато столицата паднала, водачът на защитата Патриарх Евтимий бил изпратен на заточение. След него тръгнали хора, които желаели да го изпратят, и когато стигнали местността, където се намира днешно Плачковци, турците забранили на изпращачите да продължат по-нататък. Хората се заселили на това място и то получило името Плачковци заради многобройните сълзи, които пролели. Смята се, че това е станало през 1393 година.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s