Съпоставка


Намерих едно упорито послание, с което отдавна се опитвам да свикна. Вътрешно съм наясно, че за да имам какъвто и да било стремеж за щастие, важно условие е да се разделя с пораженческите статистики от ежедневието ми.

Оставете нещата да си вървят. Освободете ги. Отвържете се от тях.

Престанете да включвате емоционалния си телевизор на една и съща програма отново и отново, онази, която показва колко много сте страдали от дадена загуба: това само ви отравя, нищо друго.

Нищо не е по-опасно от неприемането на една скъсана любовна връзка, на работа, която е обещана, но не започва, на решения, които постоянно се отлагат за „подходящия момент“.

Да затвориш кръга. Не от гордост, неспособност или арогантност, а просто защото това вече не пасва на твоя живот.

Затръшни вратата, смени плочата, почисти къщата, избърши праха.

Е, в буквален смисъл последният съвет ми е още по-спешно необходим. Но все остават още толкова прашасяли места из грамадното ни жилище!!! (40 квадрата с терасата).

В друг блог се разглежда понятието празнота.

Но мисля, че не е само това причината. Хората масово са луднали по това да се развиват и, разбира се, да „УЧАТ“, и защото, може би, са празни. Суета = празнота, нали? Празнота, която трябва да се запълни.

Това е стремеж към развитие, ще живея по-пълноценно.

Бинго. Пълноценно. Той има нужда да се развива, за да се чувства пълноценен – за да има за какво да си говори с хората, за да вълнува нещо съзнанието му, а да не се трови в старческа скука и летаргия, за да има самочувствие на активен и пълноценен човек. Тоест… той се страхува (разбира се, отново този прословут страх) от непълноценността. От празнотата в себе си. Празнотата….

Да си суетен е да си празен. Тоест, по-скоро да имаш празнота в себе си. Не си в хомеостаза със себе си, не си пълен, не си пълноценен, имаш нуждата, стремежа, съвсем естествения стремеж, да запълниш (и компенсираш) това, което ти липсва, което е празно…. Дали ще се опиташ да запълниш празнотата си с елементарна суета – дрешки, комплименти и пр., с по-висша – професионално израстване в йерархията или обществото, или с най-висшия тип – духовно усъвършенстване, ти се стараеш да запълниш празнотата – суетата.

Може би трябва да се стремим, както казват Фром и Хорхе, да бъдем едва ли не самодостатъчни? Тогава няма да имаме празнота… Но не, как можем да сме самодостатъчни? Да сме независими финансово? Да нямаме нужда от емоционална подкрепа? Не… тази самодостатъчност не се връзва с наличието на празнотата.

Мисля, че Източната философия говори как самовглъбяването в себе си води до изчезването на тези опразняващи мераци. Как, след като навлезеш достатъчно надълбоко в себе си и в дълбочината на света, ти ставаш пълен и хармоничен… и можеш по цял ден да слушаш шума и приказките на реката, както прави остарелият Сидхарта. Да, може би това е пътят.

Може ли човек да е честен със себе си и да си признае кога вършенето на онова, което нарича самоусъвършенстване, е заради суета? Празнотата на човешката същност временно явление ли? – Кухи черупки, празни и мъртви души, залъгване във Времето и пространствата?
С „Възхвала на глупостта“ може да се обясни всичко.
Но някак не е прилично постоянно да си горд с глупостта си.
Аз – с моята от вчера – не се гордея.
А днес оплетох повече думички и не направих ясно описанието на съпоставените разказчета – притчата за затварянето на кръга и философията на празнотата.
В учението на дон Хуан тези идеи са формулирани като „неправене“.
Има подобен подход при едно силно стихотворение на Киплинг: „Да срещнеш победата и поражението и да се отнесеш към тези измамници съвършено еднакво.“

Затворих ли вратата след себе си?
Събудих ли се?
Ще бъда робот, слугиня и безпристастен съдия на себе си, докато се науча да се гледам от страни без самосъжаление.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s