Опити (16)


Из петъчните ми истории, доста време отне и една с няколкомесечно продължение.
Реших да не рискувам с отваряне на поща, нали и затова блогът беше замислен като средство по-набързо да достъпвам информацията си, да е дневник за бързи записки и да ми е под ръка.
И нахвърлих онова, което се получи временно, да ми е записано някъде.
Сега си го режа от коментарите и го оставям да отлежи при следващата дата.

File Scanner

Attention!
Kaspersky Anti-Virus has detected a virus in the file you have submitted.

We suggest that you consider:

Reading about the virus/viruses in our Virus Encyclopedia
Downloading a trial version of Kaspersky Anti-Virus

Purchasing a copy of Kaspersky Anti-Virus in our E-Store

Purchasing Kaspersky Anti-Virus from a certified partner

Scanned file: bqywtgo.dll – Infected

bqywtgo.dll – infected by Net-Worm.Win32.Kido.ih

Statistics:
Known viruses: 4288303 Updated: 07-10-2010
File size (Kb): 165 Virus bodies: 1
Files: 1 Warnings: 0
Archives: 0 Suspicious: 0

От няколко дни се пробвам да отстраня поразения dll файл.
Access is denied, колкото и елементарно да правих опити с някои познати ми похвати.
При опит за attrib -h -s -r – твърде бързо извежда името на файла и познатото Access is denied.
Стартирах ОС от външно CD – MiniPe live, друг път се справях по-лесно да трия по твърдия диск, но сега продължаваше да не ми разрешава нито с Command Prompt командите, нито с File Manager-а на дисковата ОС, докато не пробвах с Norton Commander. Изтри го – за разлика от наличната SymantecAntivirus, която упорито го хваща, но не ми дава достъп за чистенето.
Всъщност, Access is denied при опита на антивирусната да го почисти, се дължи точно на правилата за достъп до файловете, когато собствениците им са представители на Активната директория на домейн, а понастоящем компютърът се ползва извън домейна. Каквито и администраторски права да има потребител с локален достъп, нещо от политиките, наложени през домейна, не може да го преодолее. Поне не с обикновените средства.
Както не може да се премахнат настройките за свързаност, прокси-та и всякакви дреболийки, които се оказват чудесийки, когато си ги имаш, стабилни са, не ти губят времето да ги мислиш и обсъждаш… Ама – няма такива приказни чудесийки вече.
Ще видим какво има да се случва още за понеделник.
Уеб-проверката с Касперски естествено не ми показа нищо повече от името на вируса. Междувременно този файл остана след пълно сканиране и отстраняване на поне три различни вида имена на вируси и червеи.
А предложението „Downloading a trial version of Kaspersky Anti-Virus“ – вече знам какво ще последва, ако се „вържа“ да чакам който и да е продукт на която и да е антивирусна да ми свърши работата по чистенето.

Годината му беше 2004, bqywtgo.dll – скрит, системен, по нищо не го разграничавах от останалите в списъка, те май не бяха скрити в папка system32 на windows…
Не исках да вързвам компютъра в локалната мрежа, той се ползва самостоятелно и със сигурност до там вирусите, които вече се почистиха, са пристигнали през флаш-памети…
Антивирусната на този компютър е старичка, нали не е в мрежа. Именно затова и прекратява да алармира.
Не е прекратила тя – при всяко стартиране си извежда предупреждението именно за невъзможен достъп и невъзможно изтриване на този файл… ама на потребителите английският език не им е майчин, пък и… какво толкова?
Да си кажа накратко:
Ровичкането по едно такова попадение губи много повече време отколкото заниманията с живи хора.
Следващият път може и да съм по-бърза. Но няма да се свършат никога проблемите, произлезли „от нищо – нещо“, докато хората като количество, в тази пренаселена планета, в тази нейна западнала държавичка, се свършват…
[Добавка от 13-10-2010]
Взех дълго отлаганото решение да преинсталирам компютър, който заради любезни взаимоотношения предоставих да се инсталира без пряко мое наблюдение.
Вместо да си довърша работата по тази зала, че и да съм забравила вече – омотах се в безславни разследвания какво, защо, как и къде не се получава нормално…
ами докога ще пия киселото вино от бъчвата?! – За по-малко от три часа се преинсталира, правят се наново настройки и връзки … и проблемът се отстранява. Вместо ровенето и търсенето. Друг вариант на „от нищо – нещо“. Ама много теми ми се насъбират напоследък. А четните „Опити“ дръпнаха много пред нечетните… Не е добре така. Пък все така си докарвам номерациите…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s