Петъчни истории № 14


Записка от вечерта на 10-09-2010:
Ще бодърствам по същия истеричен начин както днес на работа…
… искам да си отспя ама вече дремнах около час, не повече, което не ми е достатъчно, пък почнаха да ми звънят заради простотии с алармата от полицията, а това няма как да го пропусна…
За да не забравя, че имаше и невероятни попадения из интернет пространството, за които ще се наложи да потърся още малко подробности в някой по-спокоен момент…
ето ги адресите за размисъл:
10 от най-опасните пътища по света
Идея за презентация по обобщената публикация, или за разпределяне на 10 теми в група за индивидуални задачи…
Тунелът Guoliang – Китай е повод да си припомня как все се получава около мене да има „работа за целия китайски народ“, но пък колко нещо са направили тези трудолюбиви хора в скалите!!!
Точно затова и написаното в
Ден на изгубените възможности
ми напомня колко много пропуснати непосилни като че ли за нас, българите, начинания и геройства се оказват възможни при представителите на жълтата раса…
Коментарът за натрапената миграция от селото в града е още по-безпощаден:

България не е участвала във войната и е имала съхранен „човешки ресурс“ и в значителна степен съхранено стопанство – много мощно селско стопанство и здрава, макар и технологично изостанала промишленост, живо занаятчийство и сносно ниво в обществените и инженерните науки.

От този старт комунистите осъществяват поразително малък резултат, съпроводен с хронични фалити в селското стопанство и изначално губеща тежка промишленост, която от ден първи е шампион по енергийна неефективност.

Най-порочното обаче е индустриализацията и урбанизацията (сами по себе си полезни процеси), основана на държавническо насилие и пълна липса на свободна инициатива и лична отговорност. С прости думи – хората са „докарани“ от насила обезлюдените села, а не са „дошли“. На работа са „въдворени“, а не „постъпили“. Естествените процеси на започване на личен „бизнес“ – търговия, занаятчийство, фермерство изобщо не се случват за тях… Жилища се „дават“ на държавно регулирани цени и наеми, а не се придобиват с лични спестявания и при пазарни условия.

Всичко това предпоставя бъдещата ни безпомощност в един страховито напреднал спрямо нас, технологично развит и безпощадно конкурентен свят…

Блогът на коментатора съдържа и други размисли за прекрасното ни настояще, миналото и бъдещето ни, колко много за четене има по този свят, Боже!!!

10 неща, които може би не знаете за Стийв Джобс

Google официално направи революлиция в търсенето с Google Instant

NewTrend.bg, 09.09.2010 г. –
Google официално обяви интегрирането на новата си услуга – Google Instant, която позволява на потребителите да получават резултати от търсачката още в момента, в който изписват ключовите си думи.

Това днес няма да го сдъвча, а след няколко дни ще забравя да го прочета пак…
И още нещо, което не е лошо да си дочета:
http://blog.peio.org/?p=1190

Advertisements

2 comments

 1. Б.Б.

  Цитираният текст от нечий блог е нищо друго освен антикомунистическа помия и откровена лъжа на едро, на каквито съм се наслушал през последните 21 години. Пфу! Още ли впечатляват някого?! Авторите на такива пасквили никога не цитират данни, защото данните са съвсем други. Каква промишленост преди 1944 г., кви пет лева? Някой може ли да посочи какво се е произвеждало?

  На стопанката на тукашния блог искам да обърна внимание, че днес живеем мизерно не заради греховете на „комунизма“, а заради сегашния „демократичен“ безогледен грабеж и натрапено опростачване, които текат без прекъсване и краят им не се вижда. Още крадат останките от създаденото през „робските“ 45 години – това не е ли показателно? Нямаме нищо ново, нищичко! Който казва друго, да се разходи из страната и го намери това друго.

  Какво създадоха тези 20+ последни години? Безработица, обедняване и повсеместна простотия. Намаляваме. Раждат се малко деца и то предимно за да емигрират. Вместо култура и идеали имаме чалга. Чалга е и образованието. Науката, каквото е останало от нея, тъкмо го довършват. Дори спорт отдавна нямаме, борчетата са заети с друго. Управлява ни надут фюрер-пожарникар с манталитет на махленски бабаит и морал тип „фурнаджийска лопата“.

  Е, за успокоение тенденцията не е само наша – и по света нищо хубаво не се задава. Ура и да живей.

  • zelenkroki

   Нищо успокоително няма в това, че на масовия човек му се предоставя удобството да „грабне“ поредната рекламна сламчица, да утолява жажда и глад без усилие, да не мисли, да не разсъждава, да доволства по линията на най-малкото съпротивление.
   А доколкото възможностите ми да слушам и чета от Мрежата тълкуванията за преломната дата не са толкова отдавна, изглежда все още имат шанс да бъдат четени цитираните коментари. И тъй като съм от село и често директно ми натякват колко поразии селото било направило на града, факти, които не са моя заслуга, но май имат отношение за чалга вкуса на днешната младеж, знам ли колко още грехове имам?
   Знам, че независимо от черната картина @Б.Б. съвсем не е престанал да се труди и живее именно тук, в България.
   Знам, че много по-успешно търси правилния вариант, колкото и невъзможен да е.
   Ако по-силният с примера си показва, че не се е отказал, аз, дето винаги съм на безкрайни разстояния далече назад, да не му ли вярвам?
   Пак преписах нещо, което предизвиква гняв и осъждане.
   А уж не бях от тях, како Сийке! 🙂 😦

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s