Пак заблуди


Винаги завиждам на ентусиазма на заглавия като това:

Нов начин за учене на биология и химия в интернет
Не че им вярвам много.
Не че е добре да съм скептик.
Не че информацията е нова.
От края на 2009 – няма още цяла учебна година, поне според обещанието проектът да стартира от ноември 2009.

Гимназистите ще зубрят по химия, биология и физика в интернет портал с електронни уроци, които включват анимации и клипове. Проектът включва над 1000 мултимедийни теми и стартира от ноември. Това съобщи за “Монитор” Орлин Кузов, директор на ИКТ в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).
На интернет адрес http://resursi.e-edu.bg/e-lessons/ всеки ученик и сега може да влезе и разгледа част от уроците по природните науки и математика, които вече са публикувани в мрежата. Те са представени увлекателно, обясненията са подкрепени с анимационни видеоклипове и подвижни диаграми.
“На практика в електронен вид ще бъде достъпно съдържанието на всички уроци по природните науки и математика от 4-ти до 12-и клас”, обясни Орлин Кузов.
Просветното ведомство подписа договор с издателството на мултимедийни електронни знания “Сирма Медия”. Компютърните експерти от фирмата заедно с учители, които са изявени специалисти по физика, химия, биология и математика, вече са подготвили повечето електронни уроци за българските тийнейджъри.
“60 учители, които работят по проекта като предметчици, превеждат учебното съдържание и го адаптират за българските ученици. Обработката на един урок преди публикуването му излиза на министерството по около 700 лева.” Това каза пред “Монитор” компютърният експерт. Договорът с полската фирма, която е произвела уроците, включва заплащане за всеки клип върху тях, а не на определено време.
Електронните уроци са в ученическа и учителска версия и са произведени от полската компания Young Digital Planet (YDP). Това сочат данните от обявлението, публикувано в електронния портал на обществените поръчки.
Предмет на възложената обществена поръчка е предоставяне на лицензионни права за ползване на софтуерни продукти на YDP и адаптация на 1000 електронни урока. Договорът възлиза на 1 080 000 лв. с ДДС. Проектът трябваше да стартира през ноември 2008 година, но бе отложен заради орязани пари за информационни технологии в просветата. Поръчката се финансира по проект “ИКТ в образованието”, оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
Тодор Господинов, вестник “Монитор”, 20.08.2009 г.


Снимката е от тази нощ.
Текстът е показателен колко голяма вероятност има проектът да е завършен, щом дори името на министерството е все още старото.
Не е откритието на деня, даже не е време да го гледам по-подробно.
Само ми се иска да напомня за още едно заглавие, с което съм съгласна повече, отколкото ми се иска:
Пирати вършат работата на държавата

А къде са законните онлайн библиотеки, предоставящи достъп до произведения с изтекли права? Хората от този сайт, законно или не, са правели нещо, което помага да се задържи интересът към четенето – задача всъщност на държавата.

Задължение именно на държавата е да разширява достъпа до произведения на културата, да улеснява обмена на информация. Загрижили сте се за българската книга – ами намалете ДДС за книгите. Държавата обаче не прави нищо, освен да повтаря неолибералните мантри. „Плати си, за да четеш!“ Което в превод означава „Стой тъп, ако нямаш пари“.

Чудесно защитената теза (изводът не е мой) и двусмисленото заглавие
Пиратите са държавата
не стряскат много-много.
То всичкото ни тревожене си е от ден до пладне.
Много често си мисля с логиката и емоцията на Деничеро.
Как да се справят хора, които имат крещящата нужда от повече грижа и подкрепа на държавата днес, сега, не в сияйните години на щастлив разцвет, които аха-аха да настъпят, пък…

Може да звучи цинично, но тъкмо пиратството е инструмент за частично компенсиране на образователните, културните и оттам социалните неравенства в съвременния свят.

Можело да звучи цинично?
Не беше ли цинична забележката на госпожа здравния министър, когато с една убедителна усмивка се аргументира в телевизионно предаване: „Ракът не чака!“.
Не искам да отричам нито правотата на твърдението ú, нито правото на усмивката ú, щом е намерила подходяща усмивка, то не е грехота да се говори и за страшните неща с ведрина.
Има и строги усмивки в някои ситуации, има усмивки през сълзи, има учтиви усмивки… няма лошо, че освен за милиони, милиарди и бъдещи нови милиони и милиарди държавата ще разходва пари за същите неща, които други будали ни предоставят доброволно, за своя сметка.
Има вероятност те, доброволците, да не са съвсем изрядни според някои от останалите, които броят всичко постоянно с парите, които уж им се полагат. Задължително по разписани нормативи, проекти и с благословията на европейските институции…
Дали ще се намери една подходяща причина да накараме външните „наблюдатели“ да ни вразумят?
Те, пословиците насъбрани от дядо Славейков, са толкова живи и показателни:
И Господ да ни помогне, няма да вкара в кошарата човешките ни дела.

Ако изобщо можем да си позволим да не сме овце за стригане и доене…

Advertisements

One comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s