Захар, кафе & сие


В третата изложба от поредицата „Пороците“ се акцентира върху ключовата позиция на Горна Оряховица в областта на сладкарството в началото на миналия век. Събрани са над 300 експоната – кутии за захар, шоколадови и бонбонени опаковки, мелнички за кафе и подноси. За добро или за лошо, същността на експозицията е изконсумирана отдавна, което истински затрудни екипа, натоварен с реализацията на изложбата.
Не са пропуснати първите горнооряховски фамилии, започнали масово производство на сладки, шоколади, боза и сироп. В Горна Оряховица се случва и един от най-ранните скандали за търговска марка. Това става, когато на фамилия Обрешкови им хрумва да пуснат на пазара „Български тоблерон“. Оригиналната фирма-производител веднага завежда дело, което в крайна сметка приключва с фалита на Обрешков. Не по-малко интересни битки са били водени в града през първата половина на ХХ век. Мащабната тогава улична продажба на боза, халва и баклава била строго регламентирана между търговците – разделена по различни часове и територии. Но разбира се, често се намирал някой по-дързък продавач, който да наруши крехкото статукво. Резултатът – раздаване на „юмручно“ право до пълно изясняване или пренаписване на правилата.
Консумацията на шоколад почти в цяла България започва с идването на руснаците през Освободителната война и техния навик да пият шампанското си с този сладък продукт. Дотогава тук какаото било ползвано само за аптекарски нужди. Десетки години по-късно от Горна Оряховица тръгва популярният за времето си шоколад „Крава“.
Към „сладката“ изложба са присъединени различни приспособления, свързани с мелене, печене, съхранение и консумация на чай и кафе. Представени са и експонати, свързани с „културата“ на консумация на тези „сладости“ на човечеството.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s