Опити (5)


Откритието, че в уикипедия не е обяснена думата матура, не означава, че очаквам уикипедия да е тълковен речник.
И тълковен речник не намерих достатъчно бързо, та накрая се пресегнах към речника на чуждите думи в българския език на рафта до компютъра. (Къде съм погубила краткия тълковен речник от същия рафт, все още се опитвам да си спомня.)

Тъй като предстои да трупам колекция от опити с четен номер, по направлението на нечетните ще добавя доста стегнатия вид на правилата за писане в читанката:

Пуснато на: 29 септември 2009 (вторник) 08:22 Заглавие: Компютърна пунктуация за начинаещи

Това съобщение донякъде е излишно. Ако знаете нещата, описани тук, няма смисъл да го четете. Ако не ги знаете (т.е. – дори не сте ги забелязали в прочетените от вас книги), може би трябва да се замислите сериозно преди да се ангажирате с редакция на електронни текстове.

Но… както и да е. Предварително предупреждавам, че всяко правило си има изключения. Ако не сте сигурни – попитайте. «Който пита, изглежда глупав само веднъж, който не пита, изглежда глупав непрекъснато.»

1. Точки, запетаи, удивителни…
Символите «точка», «запетая», «удивителна», «въпросителна», «многоточие», «точка и запетая» и «двоеточие» трябва да се изписват слято с предхождащата ги дума, т.е. преди тях не трябва да има интервал. Тези символи и следващата ги дума винаги се разделят с интервал.
След многоточие, което се появява в началото на изречение, също се поставя интервал.
Забележка: За «многоточие» можете да използвате както предвидения за това символ (…), така и три последователни точки. При втория случай използвайте точно три точки и ги въвеждайте слято, без интервали между тях.
2. Тирета
Около късото тире (напр. в «най-добър», «синьо-зелен») не се поставят интервали. Дългото тире (използвано в пряката реч, вметнатите изречения и т.н.) винаги се разделя от околните думи с интервал.
Забележка: Няма значение дали използвате правилните символи за тирета (дефис за късо тире, m-dash за дълго тире) или не – ако спазвате правилата за разделянето им, заместването с правилните символи може да стане автоматично.
3. Кавички и скоби
Отварящите кавички и скоби винаги се разделят от предходната дума с интервал. След отварящ символ не трябва да има интервал.
Затварящите кавички и скоби винаги се разделят от следващата дума с интервал. Преди затварящ символ не се поставя интервал.

Забележки: Няма значение дали използвате правилните символи за отварящи и затварящи кавички; ако спазвате правилата за изписването им, те могат да бъдат заместени автоматично. И още – не използвайте символа «/» вместо скоби. Все пак работите с компютър, а не с пишеща машина.

Това са базовите правила. Надявам се, няма нужда да споменавам, че изреченията започват с главна буква и завършват с препинателен знак, въпреки че се налага да коригирам учудващо много грешки от този тип.

Mandor

И една нова стара статия на Велислава Дърева, която ме подсети, че подписите на 6706 българи не са никак малко постижение.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s