Митинг в защита на човешките права


Обява за митинг
На 6 юни, 2010 (неделя) от 11 до 13 часа в Бусманци (квартал на София), ще се проведе митинг. Общината е уведомена за митинга. За повече подробности – вижте в блога на Светла Енчева и страницата на събитието във Фейсбук.

Защо подкрепям този митинг:

1. Защото в нашата страна незаконното задържане на чужденци от години се е превърнало в обичайна практика. Ако ние, дето не сме чужденци, като стопани на тази наша държава, се държим, сякаш ВСЕ ОЩЕ не сме разбрали, че е така – какви стопани и НЕЧУЖДЕНЦИ сме?

2. Защото законите ни се нуждаят от промени, които да дадат право на чужденците в България да имат достъп до образование, здравеопазване и легален труд, както и право на личен и семеен живот – същите неща, които и българите в чужбина искат за себе си, а освен това и получават в много страни. Ако искате да подкрепите промените в закона, подпишете петицията. Настоявам отново, защото поне за виртуален подпис не се изисква повече от две минути!

3. Защото задържаните в дома в Бусманци не винаги научават причините относно задържането им там, нито пък знаят за колко време са задържани. Защото условията в дома не им позволяват да получават навременна и адекватна медицинска помощ, психологическа подкрепа, образователни и юридически услуги, достъп до Интернет. България може да не е богата страна, която да им осигури всичко това + нормални битови и санитарни условия, но би могла да не прекалява с броя на „избраните“, които настанява в „Дома“.
Хареса ми написаното и в този блог:

От всички нас зависи възможността за промяна на положението на тези хора поне в някаква степен. Малките стъпки са необходимото условие за голямата промяна. Достатъчното условие е перманентната гражданска будност и несекващите усилия в правилната посока. Може да звучи повърхностно и не съвсем радикално, но в условията на „игра на открито“ (доколкото действията на институциите са трудно предвидими предварително), за разлика от „стайните игри“ (по Хинтика), предварителното пресмятане на печеливша стратегия за постигане на най-добрия възможен резултат е една неоправдана идеализация. Затова е важен нашият „практически усет“ (както би казал Бурдийо). Вярвам, че онези, които дойдат на протеста, добре разбират това и ще съдействат не само да дадем надежда на хората зад бодливата тел, но и да я оправдаем впоследствие с подкрепа на всички нива.


Винаги си вярвам, че мога да направя повече, отколкото в действителност върша.
И сега – до последния час ще си изчислявам възможностите да си организирам транспорт, време и финанси за едно бързо пътешествие не само до Сливен, ами и до София.
Винаги има и още варианти.
Винаги има и други важни и неотложни събития по същото време.
Ще опитам да направя възможното – поне да напомням, поне да не забравяме, че животът тук и сега си има своята неудобна цена.

Advertisements

One comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s