Съботни опити


Имах желание да съм в „крак с модата“.
Не по женски, разбира се. Професионално. Вярвах, че и оф-лайн човек може да се информира. Нали имаме компютърни списания? Нали излизат техни дискове с най-новото от софтуера, с ревюта на продукти на хардуерни и програмни производители, с анализи и преценки на изявени специалисти.
Е, не всичко ми е ставало ясно – особено когато четях за триизмерна графика, а на домашния компютър пестях всеки мегабайт свободна памет.
В училище имаше една блажена поредица от години, когато си имахме новелски сървър с огромни 300 мегабайта споделено пространство, а станциите бяха с по 270 мегабайта общо за системен дял, за данни и дори си имаше image за възстановяване…
И все не е достигало време да обхвана какво може и какво не знам, че може да се върши дори с онази оскъдна конфигурация…
По списанията имаше какво ли не.
Правеха ми впечатление рубриките и разделите на диска, означавани като системни инструменти.
И всевъзможни програми за чистене и управление на системните регистри.
Статиите от сайта на Филип Дудин в началото на 2000-2001 – години ми дадоха много по-добра яснота от статиите в списанията.
Особено полезна ми се струва (все още) тази.
Винаги след прочитането на тази статия съм си мислела с какви идеи хората ползват наготово онези инструменти за управление на регистрите.
Доверието в това друг да е наясно какво си омазвал и да ти го изчисти автоматично… е-е-ех, мечти!
В събота, през компенсиращия работен ден, измислих набързо да инсталирам една лицензирана програма на служебен компютър. Такъв, дето не е за ученици.
Речено-сторено.
Изчислих, че ще ми трябват 20 минути. Сложих си 5 минути резерв, в случай, че се получи по-бавно самото актуализиране на антивирусните дефиниции на програмата.
Уви, гредата се получи още при първоначалната деинсталация.
Хубаво изтрих по правилата действащата досега антивирусна. Control Panel, Add or remove programm… чудесно, рестартиране след пълната деинсталация, всичко – според очакваното.
И дойде моментът да се инсталират в Program files новите файлове… Уж почна, докато изведнъж… съобщение, че имам две програми, които трябва да премахна преди да продължа…
Едната – добре, имаше я в списъка с инсталациите, малко ме изненада необходимостта да я деинсталирам, но… направих го.
Другата – никакви признаци, че съществува – нито папка някъде с името, нито в списъка за инсталирани програми…
20-те минути с огромна сила почнаха да нарастват в представите ми до часове, дни, седмици… както е при някои от компютрите на учениците, но там е друга причината…
Нещо подобно видях и на един друг подобен компютър, но в списъка за деинсталиране намерих въпросната програма (и на този имаше сходство с имената).
Пак рових да намеря подобно нещо. Нищо.
И, срам не срам, втурнах се с ръчно Find след regedit да търся.
Никакво резерво копие на регистрите (знам, че така не се прави). Никаква идея, че ще успея да изчистя на ръка нещо, стояло с години. Колко ли пъти се е дублирало из всевъзможните раздели?
Излязоха 2-3-4 открити места с името… Изтрих ги.
Рискувах. Стори ми се изненадващо бързо.
Пуснах отново инсталацията.
Мина!
Късмет!
Забавих се само още половин час. С чакането да мине съботната обедна почивка, с актуализацията, бързото сканиране и два закономерни рестарта, софтуерът е инсталиран и действа.
Не е за вярване!
Никога няма да изчислявам времето за инсталация, даже и да я върша за 50-ти път…
Накратко:
Да си кажа как очистих MCAfee virus scan беше първото решение като почнах да пиша.
Освен това – да се възмутя от претенциите на инсталационна програма, която не харесва друга с функции, които я допълват, или поне работи комбинирано след като вече е инсталирана и със софтуер против spy атаки. Това допълнение ще го довърша по-нататък.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s