Тренировките


Не се страхувай от съвършенството – никога няма да го достигнеш.

Хубава статия за състезателите по програмиране и начина на подготовката им е публикувана преди седмица тук.
Ще си позволя някои цитати, които ми харесват и са особено важни, според мене:

Състезанията по информатика, макар и да не се провеждат на игрище с трева или на тенис корт, са преди всичко състезания. Всички вие, състезатели, сте не по-различни от професионалните футболисти, тенисисти, спринтьори. Трябва да познавате терена, да знаете стратегията си, да сте добре подготвени и да тренирате умно.
Да вземем например един професионален баскетболист (или волейболист, тенисист или футболист). Тренировката му се състои от куп разнообразни дейности, като тичане за издържливост, тичане за бързина, тренировка за отскок, трениране на пасове, техники за дрибъл и финтиране, стрелба в коша от тройката, стрелба от наказателния удар, стрелба под коша, различни стратегии за атака и защита, и какво ли още не. Всяка от тях трябва да бъде непрекъснато усъвършенствана.
Ако искаш да си добър баскетболист, не може просто да станеш сутрин и да потичкаш 30 минути и да похвърляш малко следобед в коша. Конкуренцията от баскетболисти, които тренират внимателно и последователно всеки елемент от играта, направо ще те смаже.
Със състезанията по информатика нещата са абсолютно идентични. Единствено уменията са различни: тук вече говорим за тренировки за бързо и правилно писане на код, за измисляне на решения, познаване и разбиране на алгоритми в основните области, четене на книги и статии, дебъгване, познаване на компилатора и средата за програмиране добре, и т.н. И също както в баскетбола, всяко едно от тези умения трябва да бъде развивано отделно и с мисъл.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s